Українська Греко-Католицька Церква в Севастополі

 

Вступне слово
Коротка історія
Наші мрії
Про наших святих
Галерея
Про нас пишуть
Наші благодійники
Гостьова книга
Контакти
 


Стежки

Українське життя в Севастополі

газета "Кримська світлиця"

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА
ОДЕСЬКО-КРИМСЬКИЙ ЕКЗАРХАТ

Всечесніші отці-душпастирі, Високопреподобні монахи та монахині,
дорогий наш віруючий в Ісуса Христа український народе!

Христос Воскрес!                               Воістину Воскрес!

Екзарх Одесько-Кримський Василь Івасюк

Воскресіння Іс. Хр. - це радісна новина для всіх віруючих людей. Знаємо, що кож-ний з нас має закінчити свій земний шлях і перейти до іншого, ще невідомого для нас життя. І саме тут ми отримуємо сповнення нашої надії, бо воскреслий Хр. очікує нас, щоб дарувати життя вічне. Багато людей шукають відповіді на запитання: «Що буде після смерті?». Воскресіння відповідає на це важливе запитання, кажучи, що смерть втратила своє «жало», тому що вже тріумфує Життя. І це наше переконання має своє підгрунтя на історичному факті віри: Ісус Христос, розп'ятий і похований, воскрес у своєму прославленому тілі. «Ісус з Назарету, син Марії, із заходом сонця у П'ятницю був знятий з хреста і похований та переможно залишив гріб». Дійсно, на світанку першого дня після суботи, апостоли Петро та Іван застали гріб порожнім. Марія Магдалина та інші жінки зустріли і пізнали воскреслого Ісуса. Його впізнали також двоє учнів з Еммаусу при ламанні хліба. Воскреслий Христос з'явився апостолам ввечері, а згодом і всім учням у Галилеї. Ісус воскрес, щоб також і ми, віруючи в Нього, мали життя вічне. Ця звістка міститься у серці Євангельського послання. Святий Павло наголошує, кажучи: «Якщо Христос не воскрес, то марна проповідь наша, марна віра ваша". І додає: «Якщо ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми - найнещаcливіші з усіх людей» (1Кор.15,14.19).

Як зерно, вкинуте в землю, мусить загинути, щоб потім прорости колоском та дати урожай всотеро більше, так і Христос мусів померти, щоб потім своїм воскресінням відродити до життя мільйони загублених душ. Воскресіння Христове приносить нам нову весну надії, тому що від цього торжественного дня розпочинається наше воскресіння, котре дає початок новій людині та надію кожному із нас.

Ісус воскрес не для того, щоб пам'ять про Нього залишалася живою у серцях його учнів, в історії та у пам'яті всіх людей, але Спаситель хоче сам жити в наших серцях, щоб ми могли відчувати радість вічного життя вже тут на землі.

Воскресіння Господнє освітлює всі темні закутки цього світу та кожної людини. Вже більше не пустка огортає все, а милосердна присутність Господа! Якщо ігнорується Хр. та Його Воскресіння, тоді людина немає виходу із труднощів сьогодення, і будь-яка її надія залишається примарою.

На світанку Пасхи все ожило: смерть і життя зустрілися в бою. Ісус загинув на хресті, але тепер живе правдиво. Ось це і є для нас дуже важлива новина! Новина, що змінює життя того, хто її приймає, як це відбувається зі святими, приклади з життя яких надихають нас шукати Воскреслого Господа, а також заохочують довіряти Йому.

Христос через Пасху викорінив зло і тому смерть вже більше не панує над людиною та світом. Однак залишаються ще численні прояви старого панування.

Україна сьогодні страждає внаслідок кризи та інфляції, збільшується число бідних та хворих. В людей немає коштів на лікування та можливості придбати добрі лікар-ства. Діти як наше майбутнє також дуже обділені увагою та підтримкою нашого суспільства. Шевченко закликав «учітеся, брати мої», а натомість по наших містах бачимо велике число дітей, школою для котрих стала вулиця. Молодь немає місця праці, і тому ми втрачаємо обдарованих та потрібних для держави людей. Багато хто не може купити собі продукти харчування та необхідний одяг, і це змушує людину покидати батьківську землю в пошуках кращої долі на чужині.
Засоби масової інформації висвітлюють хвороби нашого суспільства, такі як: хаос управління, хабарі, бюрократизм, підведені до чесноти доброчинності. Чесність і порядність висміяні, вони стали нікому не потрібні. Натомість брехня, обман, п'янство, наркоманія, тваринний страх один перед одним, зрада, ворожнеча і ненависть прогресивно розквітають в нашому суспільстві.

Політологи в одній із відомих телевізійних передач зробили висновок, що цій дер-жаві люди не потрібні!!! Страшно про це думати, а не те й що говорити. У часи фінансових негараздів, насильства і убогості, що змушують багатьох залишати власну землю заради більш стабільного існування, а також зростаючого страху непевного майбутнього, світська влада зобов'язана терміново шукати можливостей відродити надію в серцях людей та повернути довір'я до себе. Нехай ніхто не відступає назад у цій миротворчій боротьбі. Воскреслий Ісус шукає потрібних людей, які допомагатимуть зміцнювати Його перемогу зброєю справедливості, істини, милосердя, прощення і любові.

Пророк України, Т.Г.Шевченко звернувся до нас відомими та сильними словами «Борітеся, поборете Вам Бог помагає».

Воскресіння Христове - це наша надія! Ця надія поширюється надією всюди, а особливо там, де християни терплять переслідування за свою віру, де сьогодні не дозволяють збудувати власного храму. Церква спонукує нас до надії, здатної збудити непохитність - завжди творити добро. В «день, що його створив Господь», засилаймо наші молитви до Пресвятої Богородиці, яка є запевненням нашої надії, вести людство до спасіння та воскреслого Христа.

Тож нехай Воскресіння Христове допоможе перебороти всі труднощі нашого життя та укріпить надію на спасіння. Особливо звертаю наші слова підтримки до молодих людей: не втрачаймо надії і не розчаровуймося, але молімося та працюймо, творячи добро. Передайте моє Архиєрейське благословення всім людям доброї волі. З нагоди Воскресіння Христового бажаю Вам щастя, добра, успіхів у праці та многих Божих ласк на дорозі надії та спасіння. Амінь.

Благословення Господнє на Вас!                                                  +Василь Івасюк

Екзарх Одесько-Кримський

Дано дня 7 квітня 2012 року Божого при катедральному храмі
«Св. Андрія Первозванного» у м.Одесі, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці

 

Адміністрування - Микола Владзімірський